Onderdeel van EIF is een periodieke evaluatie van het groepsfunctioneren. Daarvoor moet je aantonen dat je deelnam aan een kwalitatief goede ICT-groep en aan evaluatie van het groepsfunctioneren in deze groep. De bewijstukken daarvan voeg je toe aan jouw digitale persoonlijke EIF-dossier (Scorion). Maar wat houdt het precies in en hoe begin je? Onderstaand vind je wat je nodig hebt voor de evaluatie van het groepsfunctioneren.
Overgangsfase groepsevaluatie afgerond per 2025
Alle ICT-groepen zijn vanaf 2019 gestart met het opstellen en jaarlijks evalueren van het GroepsOntwikkelPlan (GOP). Voor het organiseren van een evaluatiegesprek met de externe, gecertificeerde leerbegeleider krijg je vijf jaar de tijd. Dat gold ook voor leden van de ICT-groep met een herregistratiedatum voor 2025. Destijds kreeg de betreffende arts eenmalig vrijstelling in de lopende cyclus en telde het gesprek mee voor de volgende herregistratiecyclus. Deze overgangsfase is per 1 januari 2025 afgerond.
Het ICT-jaarverslag en GOP zijn geïntegreerd tot één document. Dit document dient te bestaan uit de volgende onderdelen:
• Datum + jaar + nummer ICT-groep;
• Naam voorzitter en notulist – (eventueel naam coòˆrdinator);
• Data ICT-bijeenkomsten;
• Deelnemers en specialisatie;
• Welke onderwerpen er zijn behandeld;
• Per onderwerp: welke methodiek er gevolgd is;
• Evaluatie proces- en inhoudelijke doelen voorgaand jaar;
• Voor het komende jaar: Procesdoelen van de groep: rolverdeling/ agenda/ voorzitter/andere methodiek gaan oefenen/ MMT/etc.;
• Inhoudelijke doelen van de groep.
Groepsgrootte en groepssamenstelling
1Deze norm geldt voorlopig, de wetenschappelijke verenigingen evalueren deze eis. Het streven is om uiteindelijk in deze 75% alleen geregistreerde specialisten mee te tellen, waarmee we aansluiten bij de eisen van andere geneeskundige specialisten. Profielartsen kunnen dan eigen ICT-groepen oprichten om te voldoen aan de herregistratie-eisen voor profielregistratie.
Tijdsinvestering
Minimaal 8 uur per jaar, verdeeld over minimaal 3 bijeenkomsten.
Groepsontwikkelplan, jaarplan en verslaglegging
Werkwijze
ICT of intervisiemethodiek
Intervisie legt de nadruk op reflectie en ‘niet normerend’ kijken naar individueel handelen, persoonlijk leren. ICT richt zich op het toetsen van het handelen.
Methodieken voor ICT of intervisie moeten voldoen aan een aantal kenmerken:
Geaccrediteerde methodieken zijn:
Zie bijvoorbeeld https://www.kessels-smit.nl/files/Intervisiemethodes.pdf
NB. Binnen een ICT-groep kunnen meerdere methodieken worden gehanteerd, afhankelijk van het onderwerp dat wordt besproken.
Ook andere methodieken kunnen worden gebruikt, zolang ze voldoen aan de genoemde kenmerken en ze onderbouwd worden met een beschrijving. In het jaarverslag en het evaluatiegesprek met de externe leerbegeleider over het groepsfunctioneren, wordt beargumenteerd waarom is gekozen voor een andere methodiek ten opzichte van de eerder genoemde, geaccrediteerde methodieken.
Tot voor kort hadden artsen die langdurig in het buitenland verbleven een uitzonderingspositie voor deelname aan EIF voor wat betreft de groepsevaluatie. Deze uitzondering is komen te vervallen.
Voor artsen werkzaam in Nederland geldt dat de groepsevaluatie altijd live dient plaats te vinden. Deze mogelijkheid is er niet voor artsen werkzaam in het buitenland. Voor deze groep wordt daarom een uitzondering gemaakt: de groepsevaluatie kan digitaal plaatsvinden.
Voor het Groepsontwikkelplan (GOP) en het jaarverslag zijn formats ontwikkeld.
Voor het evalueren van het groepsfunctioneren en ieders rol/bijdrage aan het groepsproces zijn vele instrumenten, apps en meters in de markt. De KBSG heeft een set/lijst met relevante vragen opgesteld die ICT-groepen kunnen hanteren bij het evalueren van het groepsfunctioneren. Het staat de ICT-groepen vrij om andere meetinstrumenten te gebruiken. Deze zijn vaak licentiegebonden en slechts tegen betaling beschikbaar.
Als de sociaalgeneeskundig specialist of profielarts de evaluatie van het individueel functioneren en/of de evaluatie van het groepsfunctioneren volledig heeft doorlopen en afgerond, wordt dit automatisch vanuit Scorion aangetekend in zijn/haar GAIA-dossier. Zodra in het GAIA-dossier de afronding van zowel de individuele evaluatie als de groepsevaluatie zijn verwerkt, worden 25 accreditatiepunten toegekend (als onderdeel van de benodigde 200 accreditatiepunten voor deskundigheidsbevordering per 5 jaar).
Alle accreditatie-uren (punten) voor ICT mogen, net zoals voorheen, worden opgevoerd in GAIA.
In 'Mijn KBSG' vind je lijsten met gecertificeerde leerbegeleiders voor het maken van een afspraak voor een individueel leergesprek en een groepsevaluatie.
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch
E-mail: taairaterces @kbsg.nl
Website: www.kbsg.nl
RSIN-nummer: 816578321
KVK-nummer: 73008524
Telefoonnummer secretariaat: 073 - 2200 431
Bereikbaar: ma t/m vr van 10:00 - 15:00 uur
De stichting Kwaliteitsbureau Sociale Geneeskunde is opgericht door KAMG, NVVG en GAV om - namens de wetenschappelijke verenigingen in het domein sociale geneeskunde - artsen in dit vakgebied te ondersteunen bij het voldoen aan de wettelijke herregistratie-eisen betreffende evaluatie individueel en groepsfunctioneren (EIF).