Om in Nederland te mogen werken als specialist of profielarts, moet je als zodanig ingeschreven staan bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Na de eerste registratie in het BIG register toetst de RGS, in beginsel elke vijf jaar of de bevoegdheid van een specialist of profielarts om het beroep uit te oefenen mag worden verlengd (herregistratie). De RGS verleent herregistratie op voorwaarde dat er is voldaan aan de herregistratie-eisen, die zijn bepaald door het College Geneeskundig Specialismen (CGS). Op welke wijze precies moet worden voldaan aan de herregistratie-eisen is verder bepaald per beroepsgroep door de wetenschappelijke beroepsverenigingen.
De herregistratie-eisen in het kort:
De specialist of profielarts bewaart gegevens over deskundigheidsbevorderende activiteiten met het aantal behaalde punten digitaal in een persoonlijk GAIA-dossier, via MijnRGS/GAIA. GAIA staat voor Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie. In dit dossier worden de benodigde 200 accreditatiepunten voor deskundigheidsbevordering per 5 jaar weergegeven. Zie voor achtergrondinformatie en handreikingen MijnRGS | KNMG.
Eis A kan aan worden getoond door het ‘Format verklaring werkzaamheden’ aan te leveren, te vinden via de KNMG-website bij downloads. Eisen B, C en D kunnen aangetoond worden door inzage te geven in het GAIA-dossier. Gegevens hierover kunnen namelijk alleen in GAIA worden opgenomen. Meer uitleg over het vastleggen van eisen C (evaluatie individueel functioneren) en D (evaluatie groepsfunctioneren) volgt hieronder. Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) en een groepsontwikkelingsplan (GOP) voor de ICT groep vormen de basis voor een cyclisch proces van zelf- en externe evaluatie.
De evaluatie van het individueel en groepsfunctioneren (herregistratie-eisen C en D) wordt in onze communicatie afgekort als ‘EIF’.
Meer informatie over herregistratie-eisen vind je in het Kaderbesluit CGS, op de website van KNMG of de website van de eigen wetenschappelijke beroepsvereniging.
Door de NVVG/GAV en de KAMG, de wetenschappelijke beroepsverenigingen voor respectievelijk verzekeringsartsen en artsen maatschappij en gezondheid (inclusief profielen), is het Kwaliteits Bureau Sociaal-Geneeskundigen (KBSG) opgericht. KBSG biedt ondersteuning aan deze beroepsgroepen voor EIF, dus ondersteuning voor de evaluatie van het individueel en groepsfunctioneren.
De ondersteuning die geboden wordt tijdens de registratieperiode omvat:
- een digitale omgeving voor jouw digitale portfolio, in een systeem genaamd Scorion. Daarin kun je:
• de evaluatie van het individueel functioneren plannen, uitvoeren en onderhouden, door het bijhouden van een POP en de hiervoor benodigde evaluatie-instrumenten (o.a. multisource feedback).
• de evaluatie van het groepsfunctioneren vastleggen, die je jaarlijks met je ICT-groep aan de hand van een GOP uitvoert.
- een persoonlijk gesprek met een leerbegeleider voorbereiden en vastleggen, ter ondersteuning van de evaluatie van individueel functioneren.
- een visitatie van je ICT-groep door een of twee leerbegeleiders voorbereiden en vastleggen, ter evaluatie van het groepsfunctioneren.
Aan de geboden ondersteuning door de KBSG zijn kosten verbonden, aan de start en naar het einde van de registratieperiode.
Het is belangrijk om te begrijpen dat het volgen van ICT-uren zowel meetelt voor het behalen van punten in het kader van deskundigheidsbevorderende activiteiten (herregistratie-eis B), als dat je tijdens ICT ook evaluatie van het groepsfunctioneren uitvoert (wat bijdraagt aan voldoen aan eis D). Als de evaluatie van het individueel functioneren en van het groepsfunctioneren volledig is doorlopen en afgerond in Scorion, wordt dit ook automatisch vanuit Scorion aangetekend in je GAIA-dossier. Zodra in het GAIA-dossier de afronding van zowel de individuele evaluatie als de groepsevaluatie zijn verwerkt, worden ook 25 accreditatiepunten toegekend. Dus door te voldoen aan herregistratie-eisen C en D behaal je ook accreditatiepunten, als onderdeel van de benodigde 200 accreditatiepunten voor deskundigheidsbevordering.
Wees je ervan bewust dat de eisen waaraan een ICT-groep moet voldoen worden bepaald door de wetenschappelijke vereniging en niet door de KBSG. Voor ICT-gerelateerde vragen wordt dus verwezen naar de wetenschappelijke verenigingen. De KBSG ondersteunt alleen de evaluatie van groepsfunctioneren, die je uitvoert met de ICT-groep, door het faciliteren van de visitatie door leerbegeleiders die worden geschoold en ondersteund vanuit de KBSG.
Zie voor meer informatie over ICT-groepen deze link. Hier staan ook de aangepaste regels voor artsen die langdurig in het buitenland verblijven.
Nu duidelijk is waar EIF voor bedoeld is en welke rol KBSG hierin speelt, is het belangrijk om te weten welke stappen met EIF moeten worden doorlopen. Ga hiervoor naar EIF: wat wordt van je verwacht?
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch
E-mail: taairaterces @kbsg.nl
Website: www.kbsg.nl
RSIN-nummer: 816578321
KVK-nummer: 73008524
Telefoonnummer secretariaat: 073 - 2200 431
Bereikbaar: ma t/m vr van 10:00 - 15:00 uur
De stichting Kwaliteitsbureau Sociale Geneeskunde is opgericht door KAMG, NVVG en GAV om - namens de wetenschappelijke verenigingen in het domein sociale geneeskunde - artsen in dit vakgebied te ondersteunen bij het voldoen aan de wettelijke herregistratie-eisen betreffende evaluatie individueel en groepsfunctioneren (EIF).